Korisnički profil

Registriraj se
a

HORKA komunikacije

  /  Komunikacijski savjeti   /  Kako reći NE

Kako reći NE

Ako kažem NE, sebična sam. Ako kažem NE, nisam dobra; ne želim pomoći. Kada kažem NE, osjećam se loše,… Možemo ovako u nedogled, zar ne?

Svaki dan nalazimo se u nekoliko situacija u kojima trebamo reći “ne”. Tako jednostavna riječ, a tako ju je nekad teško prelomiti preko usana! Kultura govorenja “ne” oblikuje se socijalnim odnosima kojima smo okruženi, odnosno modelima koje gledamo od malena; zato je potpuno razumljivo da smo naučeni na model koji koriste naši roditelji, obitelj, a vodeći se načelom: svima treba uvijek pomoći, kada god možeš, napravi to, idi tamo… A kako tu onda da se nađe NE? Lako nam je reći djetetu: nemoj ovo, ne može, ne idemo tamo. Ali kako reći NE partneru, roditeljima, svekrvi, šogorici, šefu? 

Zašto nam to stvara toliki problem? Dio odgovora nalazi se u prihvaćanju svojih kapaciteta i granica. Drugi dio problema je u u društveno poželjnom ponašanju. Uglavnom svi pokušavamo skupljati “značkice” i ordenje na našim ramenima, a NE bi moglo stati na put tome.

Za nas osobno najveći je problem ne poslušati sebe u trenutku kada mi sami trebamo pomoć (mir, odmak, vrijeme), kada davanje drugome uzima od naših resursa previše, odnosno kada nemamo kapacitet da postavimo granicu i damo drugome svoju energiju, prisutnost, vrijeme ili bilo koji drugi resurs, pa se osjećamo još gore i budemo ljuti na sebe što smo OPET napravili isto!

NE može zvučati vrlo jasno i asertivno ako razumijemo odakle dolazi i ono bi trebalo biti normalno korišteno kao i DA. Unatoč tome što svi razumijemo ovu jednostavnu logiku, ipak imamo nekakvo duboko uvjerenje da je NE oštro, sebično, napadno, bezobrazno…

Hajdemo pokušati svi zajedno razumjeti to NE i početi ga koristiti. Vjerujte mi, ništa se strašno neće dogoditi, a vi ćete se osjećati osnaženo!

Zato HORKA organizira webinar u utorak 15. 2. u 19 sati u trajanju od sat i pol (19.00 – 20.30) na temu “Kako reći NE”. Cijena webinara je 120,00 kuna.

Prijaviti se možete preko Facebook ili Instagram stranice, te na mail katarina.horvat@horka.hr

Na koncu, je li NE potpun odgovor? Megan LeBoutillier pokušala je ovo razjasniti u knjizi istoimenog naziva, a mi ćemo na ovom webinaru proći tehnike i načina izražavanja asertivnog NE.

Registracija korisnika

Resetiraj lozinku