Korisnički profil

Registriraj se
a

HORKA komunikacije

  /  Komunikacijski savjeti   /  Narcisoidni šefovi

Narcisoidni šefovi

Dobrodošli u 21. stoljeće – okruženo narcisima!

Možda se sjećate priče iz grčke mitologije o Narcisu koji se zaljubio u vlastiti odraz u jezeru. Na kraju ga je to koštalo smrti jer – grčka mitologija uvijek završava zabavnim raspletima. Znamo da je bio fasciniran svojom ljepotom i svojim likom i zato se saginjao sve niže… Ipak, u našim životima narcise ne vidimo tako jasno i ne prepoznajemo njihova ponašanja kao narcisoidna (a možda ne znamo ni što to znači?), zato se s njima i ne možemo nositi na adekvatan način, nego postajemo njihove žrtve i nosimo sav teret tog odnosa. Ne bih pretjerala ako bih vam rekla da sam u zadnjih par mjeseci imala barem 20 upita od klijenata imam li savjet kako da se ponašaju prema nekoj osobi jer ne mogu ‘s njom izići na kraj’. Kada promotrim ponašanje i ustanovimo dinamiku odnosa, u 90% slučaja riječ je upravo o narcisoidnosti.

Postoji više vrsta narcizma, no zajedničko im je jedno – opsesija sobom koja sprječava bliskost s drugima. Narcisoidnost o kojoj danas pišem nije fokusirana na objašnjenje narcisoidnog poremećaja ličnosti, već na PONAŠANJA koja ukazuju na osobine narcisa. Narcisoidni poremećaj ličnosti ima oko 10% populacije u svijetu, a 50-70% su muškarci. Neki sam dan gledala video dr. Ramani Durvasula, američke kliničke psihologinje koja se bavi temom narcizma (btw topla preporuka za praćenje njezinog rada), koja je rekla da je istraživanje rađeno prije nekoliko godina pokazalo da čak 75% studenata u Americi pokazuje značajke narcisoidnosti! Ista metodologija primijenjena je 80-ih godina, kada je 10% studenata pokazalo ove osobine.

 

Okruženi narcisima?

T. Erikson nije napisao knjigu Okruženi narcisima slučajno baš u ovo vrijeme. Zašto imamo sve više narcisa i kako se postaje narcis? Kratak odgovor ne postoji, no formula je, kao i za sva ponašanja: genetika + osobnost/karakter + društvo u kojem se nalazimo.

Splet okolnosti danas je doveo do toga da smo zaista okruženi narcisima. Narcisoidni šefovi, narcisoidni partneri, narcisoidni kolege… Očito je da ih ne možemo u potpunosti izbjeći, no možemo ih pokušati razumjeti da bismo se znali nositi s njima.

 

Datoteka:Michelangelo Merisi da Caravaggio - Narcissus - WGA04109.jpg – Wikipedija

 

Michelangelo Merisi da Caravaggio, Narcis, 1594.

Tko je narcis?

Narcisoidna osoba jednostavno NE MOŽE ostvariti empatijski odnos u kojemu će se na dubljim razinama povezati s drugom osobom. No, to nije lako prepoznati ‘na prvu’ – te osobe su često karizmatične, uspješne, lijepe, idoliziramo ih jer su uspješni u karijeri ili naizgled imaju savršene obitelji… Narcisi su često simpatični, duhoviti, otvoreni! Svi žele biti u njihovoj blizini… A ipak, oni koji su dio njihove svakodnevice znaju da zapravo to nije baš tako.

 

Kakvo je ponašanje narcisoidnog šefa?

Narcisoidan šef djeluje samopouzdano, fokusirano, uspješno. Najčešće zaista i jesu uspješni u poslu. No, vama kod njega jednostavno ‘nešto ne štima.’ Osim što njegove pohvale zvuče kao da čita knjigu recepata, kada i napravite nešto dobro, ne dobijete adekvatno priznanje. Kod njega vidite samo – podrazumijevanje – jer zapravo vi služite njemu kako bi on održao svoju sliku grandioznosti i uspjeha. Vi nikad niste u pravu, a i kad jeste, on će pustiti da prođe vrijeme i vaš prijedlog ili ideju predstaviti kao svoju. Vi jedva čekate da vam se obrati i da dobijete i sekundu njegove pažnje i pozornosti i svako njegovo kimanje glavom vam daje poruku: ti vrijediš i dobra si! On manipulira i upravlja vama na vama nedokučive načine jer vam nikada ne bi palo na pamet da je razlog što vam on daje povišicu taj što on želi održati sliku o sebi, a ne vrednuje vaš stvaran trud. Jer on to – ne može. Narcis je odrastao tako da je uspio ‘preživjeti’ jedino uz građenje slike o sebi koja nadilazi njega samog i tako on kamuflira svoje nesigurnosti.

Možda će vam zvučati čudno, ali narcisi su jaaaako nesigurni. Oni postaju sigurni u sebe onda kada vama daju do znanja da ništa ne znate, da vaše vrijeme, trud ili rad ne znače ništa. Oni su sigurni u sebe onda kada vas diskreditiraju na suptilne načine i ukažu na to KOLIKO SU ONI ZAPRAVO PAMETNI I SPOSOBNI. Ne zaboravite, vaša je uloga samo da potvrdite njihovu grandioznu ulogu. Narcis ne razumije što vama nije jasno! Zašto se vi pravite ludi?

 

Kako se ponašati prema narcisima?

Prvo treba shvatiti da oni ne rade PROTIV vas, nego ZA sebe. Svaka njihova kritika, komentar ili pohvala zapravo je usmjerena prema NJIMA SAMIMA, a ne prema vama. Jer, tko god da sjedi na vašem mjestu, prošao bi isto. Vi ste samo uloga. Na poslu je to relativno lako, veći je problem imati narcisa za partnera, no o tom drugom temom/drugim blogom.

Na poslu treba izbjegavati tu osobu, jer i kada mislite da ste došli tik do toga da se s njom povežete i da opravdate njezina ponašanja nekakvim životnim situacijama u kojima se nalazi ili koje je prošla, ta vam osoba opet zabije nož u srce. Time što vas ignorira, ne vrednuje, ne poštuje i ne vidi.

Narcisoidne šefove treba promatrati kao funkciju koja ovdje samo da služi poslu i nipošto ne povezivati svoja emocionalna stanja s ponašanjem te osobe. S njima se ne treba ni pokušati zbližavati jer od njih ne možete dobiti bliskost, uzajamnost, dijeljenje i poštovanje.

Narcisoidan šef je kao enigma oko koje svi lete i trude se dobiti njegovu pažnju, no uvijek su korak do toga da ih on zaista i primijeti. Nekada će narcisoidan šef dati pohvalu, a vama će se to činiti kao topla, ljudska strana koja je napokon mogla izići – i to baš s vama! Mora da ste posebni…Nemojte se zavaravati, to je samo forma koju je narcis naučio kao ponašanje koje može kopirati, a koje je odlična manipulativna tehnika.

Ako ste vi zdrava osoba, narcisoidno ponašanje ćete vrlo brzo prepoznati i nećete biti u ulozi žrtve narcisa. To znači imati kapacitet promotriti ponašanja koja nas smetaju kod te druge osobe i smjestiti ih u ladice razumijevanja. Mislite možda da ćete riješiti problematičnu situaciju svađom ili ukazivanjem na greške koje je narcis napravio? Odmah ću vam skratiti put i reći da ćete tu bitku izgubiti. Bitku dobijete onda kada razumijete da su vaše granice bliže vama nego njemu i da vi čuvate svoj prostor unutar tih granica. Niti jedno ponašanje izvana ne može i ne smije utjecati na vaše sadašnje „JA“.

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao da se nosite s ponašanjima za koja znate da nisu u redu, a nemate konkretan razlog zašto. Osjećate se ludima i zbunjenima, a drugi vam kažu – pa što ti fali? Fali štošta, a za početak – razumijevanje prema samome sebi.

Registracija korisnika

Resetiraj lozinku