Korisnički profil

Registriraj se
a

HORKA komunikacije

  /  Komunikacijski savjeti   /  Narcisoidni partneri

Narcisoidni partneri

Krene više nego odlično. Posvećuje vam pažnju, uvijek je tu kada ga trebate, izvana djeluje savršeno… Pitate se kako ste uopće naišli na tu osobu! Čime ste ju zaslužili? Pa ona je ispunjenje vaših snova. Imate osjećaj da ste centar svemira i da je ovo što prolazite bajka. Dok ta bajka korak po korak ne postane kavez u kojemu zapravo – sve štima – ali ništa ne štima. 

Dobrodošli u komunikaciju s narcisoidnim partnerima.

 

Slušam neki dan pjesmu Sebi dovoljna od Gibonnija, koja me redovno podsjeti na narcisoidnog partnera.

Nemam volje uvijek sve razumjeti

stalno boriti se, a ne uspjeti

ti ćeš uvijek biti sebi dovoljna

za čim ću žaliti, za tobom neću.

Kada govorimo o narcisoidnim osobama, uglavnom se referiramo na muškarce, no zapravo je jednako i za muški i za ženski rod. Čini mi se da nepravedno zapostavljamo i terete koje nose muški partneri narcisoidnih žena.

 

 

Kakav je narcisoidan partner?

 

Narcisoidnog partnera nije lako prepoznati jer se savršeno prilagođava situaciji u kojoj se nalazi. Djeluje tako sposoban, uspješan… Treba biti zabavan? Može. Treba se pokazati dobar pred vašim roditeljima? Može. Voziti dobar auto jer je to slika njegovog uspjeha? Može. Ma može sve i za vas do trenutka kada treba zaista i ostvariti emocionalni odnos – e onda ne može. Ali vi to primijetite tek nakon određenog vremena, kada prođe ona prva faza ružičastih naočala gdje ne vidite problem u komunikaciji u kojoj zapravo nema dijeljenja i nema empatije. Vi zapravo nakon određenog vremena uopće ne znate TKO je vaš partner. Što zaista voli? Što ne voli? U čemu uživa?

On zna kako se ponašati idealno da bi vas namamio na udicu jer je gledao slike „savršenih” ili je i sam morao biti savršen kako bi mogao odrasti i izboriti se za svoje mjesto.  Narcisoidna osoba ima snažnu tendenciju održati savršenu sliku o sebi, a vi ste tu da tu sliku ukrasite svojim bojima. Ali ne zaista svojim bojama, već onim nijansama koje odgovaraju narcisoidnom partneru. Kraj njih uglavnom ne možete biti slobodni i spontani, jer to je najveći neprijatelj savršene slike.

Komunikacija između vas i partnera je svedena na prijenos informacija i ispunjavanje svakodnevnih „zadataka“ – ne daj bože da niste ispunili svoju obavezu prema njemu. Kada i razgovarate, imate osjećaj kao da vas zapravo ne sluša – vremenom ga više nećemo niti „zamarati“ svojim temama jer on ima važnije teme o kojima treba razmišljati. Sve između njega i vas je forma u kojoj niti za jednog partnera ne postoji slobodna ljubav i odnos koji raste – čak suprotno, s vremenom imate osjećaj kao da ste zatočeni. Izvana to ne izgleda tako; izvana djelujete kao skladan par kod kojeg uvijek sve štima. No, vi znate da u vama nešto ne štima. Svaka narcisoidna osoba u odnosu ima specifična ponašanja, no neka koja generalno možemo istaknuti su:

  • Nedostatak pažnje i pozornosti u odnosu
  • Fokus na njega/nju
  • Izbjegavanje konflikta
  • Pasivna agresija (tretman šutnjom, prijekor…)
  • Stav „JA sam uvijek u pravu“

 

U ovakvom odnosu vi se osjećate da postojite da biste uljepšali sliku svijeta svoga partnera. Ne osjećate emocionalno ispunjenje, iako vam većina ljudi oko vas govori da je vaš partner – savršen, odličan, super… Pa zaista, izvana i jest.

Narcisoidan partner ne dijeli slabosti niti razočaranja, eventualno dijeli bijes ili ljutnju na neki situaciju koja ga je izbacila iz takta – a i to vjerojatno jer nije bilo po njegovom. On ne dijeli niti životnu radost, zato s njim nema puno smijeha i zabave. Ako se smijeh i događa, on je u svrhu izrugivanja ili omalovažavanja drugih.

Vaš partner nerijetko “nestaje”, odnosno nema reakciju na nešto što je vama važno ili se ne pojavljuje tamo gdje ste se dogovorili da idete zajedno. Jer jednom kada vas je upecao, manipulira kroz ovisnička ponašanja. To je možda opet druga tema, no važno je spomenuti da osoba koja je s narcisoidnim partnerom zbog svega navedenog ima osjećaj odgovornosti ili dužnosti prema partneru, stoga joj je vrrrrlo teško otići iz takvog odnosa.

Narcisoidan partner ne prekida lako odnos! Gotovo uvijek završi s okrivljavanjem (naravno da nije on kriv, vi izmišljate i nezahvalni sve A ON JE SVE UČINIO ZA VAS).

Iskreno se nadam da u ovom tekstu niste prepoznali svog partnera. Ali možda jeste sebe 🙂

Napomena: Tekst se odnosi jednako i na muški i na ženski spol.

Registracija korisnika

Resetiraj lozinku