Korisnički profil

Registriraj se
a

HORKA komunikacije

  /  Komunikacijski savjeti   /  Možemo li čitati misli kroz govor tijela?

Možemo li čitati misli kroz govor tijela?

Na početku ću vam odmah otkriti tajnu – ne postoji čovjek koji može temeljem vašeg ponašanja čitati što mislite!

Ali može dobiti informaciju o tome kako se osjećate. 

A sada u miru možemo dalje 🙂

Neverbalna komunikacija, odnosno govor tijela, izuzetno je važan kanal komunikacije. Instinktivno bolje prepoznajemo kretnje tijela i facijalne ekspresije, dok jezik komunikacije učimo. Međutim, ljudi često interpretiraju govor tijela kao i izražavanje osobe u verbalnom smislu, odnosno stavljaju i isti koš ljudsko ponašanje i ljudsko mišljenje. Nisam se jednom susrela s opaskom: “Moram paziti kako se ponašam da ne bi vidjela što ja mislim!” Eh kamoli sreće da imam tu sposobnost (ja ili bilo koja druga osoba)!

Govor tijela razvio se prije jezika, odnosno verbalnog načina komunikacije. Tijelom izražavamo određena emotivna stanja, dakle možemo sugerirati određene emocije koje proživljavamo, ali NIKAKO ne možemo čitati što druga osoba misli.

Govorom tijela možemo izraziti slaganje ili neslaganje, sviđanje, simpatiju, interes, manjak interesa, gađenje, sreću, iznenađenje, radost, tugu…I još desetke emocija, no zasigurno tu je kraj našemu “čitanju”. Kada kažemo govor tijela mislimo na: kretanje gornjih i donjih ekstremiteta, facijalne ekspresije, mimiku…

Dobar komunikator na temelju ponašanja može postaviti određena pitanja sugovorniku i tako dobiti odgovor na ponašanje koje ga je zainteresiralo, no temeljem samog ponašanja NE MOŽEMO donositi nikakve zaključke. Ponašanje možemo uočiti, pripisati mu određene karakteristike koje čitamo onako kako su interpretirani kroz našu kulturu i odgoj, no ne treba donijeti presudu ili odluku u ime druge osobe. Pokušajte prepoznati emocije na sljedećoj slici:

Nije tako teško, zar ne? Instinktivno možemo pretpostaviti kako se ta osoba osjeća. No možemo se složiti da apsolutno ne znamo što ta osoba misli.

Zato je dobro kada uočimo ponašanje koje nam sugerira primjerice tugu, upitati sugovornika: Je li se nešto dogodilo? Jesi li dobro?

Zašto je važno postaviti otvoreno pitanje sugovorniku? Zato da mu damo prostor da se izrazi kako njemu odgovara; ne žurimo i ne jurimo, ne pretpostavljamo i ne sugeriramo.

Da zaključimo; govor tijela je izvrstan kanal komunikacije jer instinktivno dobivamo input o tome kakva je reakcija druge osobe (pa i nas samih), i izuzetno je važan u svakodnevnoj komunikaciji.

Registracija korisnika

Resetiraj lozinku