Korisnički profil

Registriraj se
a

HORKA komunikacije

  /  Komunikacijski savjeti   /  Zašto je prvi dojam važan?

Zašto je prvi dojam važan?

Potrebno je od 7 do 30 sekundi da o nekome stvorimo mišljenje.

To mišljenje temeljeno je na našim prethodnim iskustvima i obrascima koji proizlaze iz kulturnog i društvenog kruga kojem pripadamo. Nesvjesno donosimo odluke s kim ćemo se družiti, s kime nastaviti razgovor, tko nam se čini simpatičan, tko nam djeluje arogantno…

Na treninzima komunikacijskih vještina postavljam polaznicima pitanja:

Kako biste se obukli ako želite djelovati kao osoba širokih svjetonazora koja se opire tradicionalnim društvenim normama?

Kako biste se obukli ako idete na poslovni sastanak?

Kako biste se obukli ako želite pokazati da ste ozbiljni?

Normalno je da su vam određene boje ili određeni komadi odjeće pali na pamet. Jer, jednostavno – određenim vizualnim elementima dajemo određeno značenje kada ih promatramo u nekom kontekstu.

Nedavno sam pisala o 3 ključna koraka u komunikaciji, a upravo taj pristup razjašnjava i pomaže u razumijevanju važnosti prvog dojma.

Joe Navarro u knjizi What Every Body is Saying daje izvrsne primjere o tome kolika je važnost prvog dojma. Mi nesvjesno pripisujemo određene karakteristike ljudima koje niti ne poznajemo.

Primjerice, osobu koja ima tetovaže i probušene ušne resice na više mjesta vjerojatno ne želimo vidjeti na pedijatrijskom odjelu kako liječi našu djecu. Čudno zvuči kada ovako napišem, zar ne? Međutim, nesvjesno naš je mozak donio zaključak temeljen na našim prethodnim znanjima. Vrlo se teško othrvati snazi predrasuda s kojima se svaki dan susrećemo.

Budući da sam još uvijek na putu na kojemu sam upoznala 40-ak novih ljudi, mislim da ne moram niti naglasiti koliko sam puta samu sebe uhvatila kako procjenjujem čovjeka prema onome što je obukao ili kako izgleda.

Podijelit ću s vama svoja iskustva samo da vidite da su te procjene i predrasude dio univerzalnog ljudskog iskustva i kako ih svi proživljavamo ?

Studentica s Balenciaga patikama – sigurno joj roditelji imaju novaca

Dečko s afro frizurom – garant je s Jamajke, koristi marihuanu i ništa ne radi

Osoba koja ne priča engleski – nije netko s kim se želim družiti jer pretpostavljam da će komunikacija viti biti teška

Osoba koja nije otvorena u komunikaciji – živčana je i prestrašena od života

Djevojka koja se svaki dan šminka – ah, ima svo vrijeme svijeta

Evo primjer mog prijatelja kojeg sam upoznala na putovanju. Egipćanin s njemačkom adresom, studira informatiku. Tko bi rekao na prvu, zar ne?

Mogu ja ovako do sutra! Na koncu, možemo svi.

Upravo tu je najveća opasnost kada pričamo o prvom dojmu. Nekad nekim ljudima nećemo niti dati priliku da ih upoznamo i da pokažu sebe, pravog sebe – jer je naša procjena već odabrala umjesto nas.

Ta uvjerenja koja nosimo sa sobom su toliko jaka da im se teško othrvati, a naš argument često je i – pa to se pokazalo točnim! A zamislite da se samo jednom vaša predrasuda ne pokaže točnom – a vi niste bili dovoljno otvoreni i samokritični da to primijetite.

Postoji nekoliko savjeta za to kako ostaviti dobar prvi dojam. Naravno, ovisno u prirodi društvene situacije mijenjanju se i način ponašanja i naš izgled, no generalno postoje savjeti, odnosno upute što činiti:

  • Prijateljski pogled
  • Otvorena pozicija tijela
  • Srdačno rukovanje
  • Blagi osmijeh
  • Sporije kretanje

Ovo sporije kretanje mi je izuzetno zanimljivo jer takvim ponašanjem djelujemo samopouzdanije i sigurnije, odnosno ne djelujemo prijeteće. Djelovati neprijeteće jedna je od osnovnih uputa u prvoj komunikaciji s drugima. Djelujemo prijeteće onda kada je naša neverbalna komunikacija agresivna i dominantna, kada ulazimo drugima u intimni prostor, kada smo najglasniji i kada nas se ne može ne zamijetiti ? Tada limbički sustav radi umjesto nas i donosi procjenu o tome hoćemo li pristupiti osobi koja se tako ponaša. Odgovor će vjerojatno biti ne, jer se nitko ne želi osjećati nesigurno! Prvi je dojam uvjetovan našim ljudskim iskustvom koje se razvija milijunima godina… Naše ljudsko iskustvo nas štiti od potencijalnih opasnosti i napada koje smo uočavali u našoj okolini (životinje, druga plemena…) I tako smo danas taj dio iskustva zadržali u našem zajedničkom znanju i mudrosti kao ljudska vrsta, no oblikovali smo ponašanje tako da je socijalno prihvatljivo.

Model o strukturi mozga kroz 2 dijela predložio je MacLean 60-ih godina, a našim ponašanjem/emocijama upravlja upravo limbički sustav.

Why do so many people keep repeating that we have three brains? - Neuroscience Business School

 

Nekad prije bih tekst na ovu temu napisala samo kao savjet: Kako ostaviti što bolji prvi dojam. Danas više nemam namjeru pisati takve tekstove, želim samo da osvijestimo neke procese – a što ćemo raditi s novim znanjima, na svakome je od nas.

Što se tiče prvog dojma, voljela bih da zapamtite jedno: ne sudi knjigu po koricama, ali ujedno i budi svjestan svojih korica ?

Želim vam sretno vaše svako komunikacijsko putovanje.

Registracija korisnika

Resetiraj lozinku